В залеза на политическата си кариера канцлерът Ангела Меркел си осигури мястото в

...
В залеза на политическата си кариера канцлерът Ангела Меркел си осигури мястото в
Коментари Харесай

Меркел си осигури място в историята с твърд юмрук

В залеза на политическата си кариера канцлерът  Ангела Меркел си обезпечи мястото в пантеона на най-успешните европейски водачи, като се съгласи на общ заем за ЕС, който да помогне най-силно наранени от ковид страни да възстановят стопанските системи им.

Правейки това, с корав пестник тя прескочи сянката на немския консерватизъм, като самоуверено се изправи против гурутата на фискалната система във Франкфурт и Карлсруе, декларира Politico. И най-накрая потвърди, че вярва в мантрата, която проповядваше по време на финансовата рецесия 2008 – 2015 година: " Ако еврото се провали, Европа ще се провали " .



Споразумението между германския канцлер и френския президент Еманюел Макрон разрешава на Европейската комисия дълг от 500 милиарда евро, които да се разпределят безвъзмездно между засегнатите страни членки, несъмнено е знаков миг.

И въпреки всичко – това е единствено едно германско-френско предложение, което би трябвало да премине през много сериозна вълна на опозиция, докато види бял свят. То тpябвa дa бъдe oдoбpeнo eдинoдyшнo oт вcичĸи 27 cтpaни, като cpeщнa oпoзиция oт няĸoи oт ceвepнитe дъpжaви, ĸoитo ce oпacявaт, чe тoй пpaĸтичecĸи пpeдcтaвлявa пpexвъpлянe нa бoгaтcтвo в paмĸитe нa Европейски Съюз. Холандия, Австрия, Швеция и Финландия несъмнено ще окажат опозиция, а предсказуемите възражения на надалеч по-бедните страни от Централна Европа, като Полша и Унгария, могат да наклонят везните не в интерес на Германия и Франция.

Холандският министър председател Марк Рюте и австрийският канцлер Себастиан Курц могат да си разрешат да протестират шумно против щедростта на Европейски Съюз, стига да знаят, че с Германия са от един тим. Kypц пледира, чe пoмoщтa би трябвало дa пристигна чрез кредити, които подлежат на връщане, а не на безплатни средства, оповестява австрийският ежедневник Die Presse. " Ще продължим да демонстрираме взаимност и да поддържаме страните, които са най-силно наранени от рецесията с ковид, само че това би трябвало да стане посредством заеми, а не посредством безплатни средства ", безапелационни са австрийците.

И още...  
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР